7 pravidiel, ktoré dospelí učia svoje deti, ale sami ich porušujú

Datum: 26.06.2022

Ako deti nás učili veľa pravidiel, ktoré sa nám zdali nudné alebo vyzerali úplne zbytočné. S pribúdajúcim vekom sme si však uvedomili, že tieto pravidlá sú naozaj dôležité.

7 pravidiel, ktoré dospelí učia svoje deti, ale sami ich porušujú

Problém je však v tom, že dospelí, ktorí učia svoje deti určitým pravidlám, ich sami len zriedka dodržiavajú. Keďže dospelí to nerobia, dieťa sa začína pýtať: aký má zmysel poslúchať, ak tí, ktorí učia, sami nedodržiavajú svoje vlastné pravidlá? Tu je niekoľko pravidiel, ktoré dospelí učia deti, no sami ich nedodržiavajú.

Žuvajte so zatvorenými ústami

Mnoho ľudí si nevšimne, že prežúva s otvorenými ústami a vydáva nepríjemné mľaskavé zvuky. No zároveň rýchlo reagujú na to, ako ich deti opakujú to isté. Toto pravidlo sa zanedbáva najmä pri žuvaní žuvačky.

Nehovorte zle o ľuďoch za ich chrbtom

Koľkokrát nám v detstve hovorili, že nemôžete povedať niečo zlé o ľuďoch za ich chrbtom, to znamená šepkať, ohovárať atď. Toto je možno jedno z najväčších pokrytectiev dospelých vo vzťahu k deťom, pretože mnohí dospelí neodolajú diskutovať o niekom inom, kým on nepočúva.

Nenadávajte

Keď dospelý učí dieťa nenadávať, najčastejšie to nerobí preto, aby vychoval kultivovaného človeka, ktorý slovnú zásobu nenahradí sprostými výrazmi, ale preto, aby ho potomok na verejnosti nezneuctil. Pred ostatnými sa jednoducho strápni, keď jeho dieťa nevedomky vykríkne nejakú tu pikantnú nadávku.

Kde však deti berú svoju bohatú zásobu nadávok? Od tých istých dospelých, často od rodičov, ktorí im následne hovoria, že používať nadávky je neslušné.

Jesť viac zeleniny

V našej dobe sa z výchovy detí stalo náboženstvo a snažíme sa dodržiavať všetky rady lekárov, športových trénerov a iných odborníkov, vrátane zaraďovania väčšieho množstva zeleniny do jedálnička. Deťom sa to samozrejme nepáči, pretože okolo je toľko chutných a škodlivých vecí, ako sú hranolky či sladké nápoje. Ale nie, dospelí nútia deti jesť viac zeleniny a dokonca často zavádzajú pravidlo „nevstaneš od stola, kým nezješ“.

Pritom samotní dospelí si zároveň pravidelne pridávajú do jedálnička tie najškodlivejšie potraviny, ako vyprážané mastné jedlá, hranolky, pivo a pod. Dieťa sa potom správne pýta: "Prečo oni môžu, ale ja nie?"

Neskákajte do reči

Je to dobré pravidlo, pretože prerušenie znamená prejaviť neúctu k partnerovi a ukázuje, že nie ste len nevychovaný, ale aj netrpezlivý. Toto pravidlo ale vyzerá smiešne, keď dospelý, ktorý práve hovorí o tom, aké zlé je niekoho prerušovať, o minútu neskôr preruší samotné dieťa, ktoré sa snaží namietať alebo vyjadriť svoj názor na túto vec.

Byť šetrný

Dospelí hovoria deťom, aby sa odmalička učili byť šetrný, nemíňali peniaze na hlúposti a šetrili si ich na niečo užitočné. Znie to racionálne, ak nie sú dospelí ešte viac finančne negramotní ako deti.

Kým deti míňajú peniaze na nejaké sladkosti, dospelí si bez problémov požičajú peniaze na najnovší iPhone, ktorého cena je výška ich mesačného platu a považujú to za rozumnú investíciu. Tí istí dospelí neriešia, že míňajú peniaze z kreditnej karty a potom sú prekvapení, prečo im účtuje banka také vysoké percentá.

Správajte sa slušne k ostatným ľuďom

Slušnosť je ušľachtilá vlastnosť , ktorá sa často mylne považuje za slabosť. V skutočnosti, aby ste boli zdvorilí, musíte mať vnútorný pokoj, pretože sa zdá, že ľudia sa vás snažia schválne naštvať doslova každú minútu. Preto nás od detstva učia správať sa k druhým slušne, bez ohľadu na to, kto je pred vami, či upratovačka alebo prezident.

Samotní dospelí však len zriedka plnia svoje vlastné príkazy a sú pravidelne hrubí k tým, ktorí sú pod nimi na spoločenskom rebríčku.

Čítané: 185 x