Čo potrebujete vedieť o rôznych druhoch rastlinných olejov

Datum: 06.07.2022

Oleje majú vysoký obsah kalórií a dosahujú 9 kcal na 1 g. V malom množstve to nepoškodí postavu, a pri výbere je lepšie myslieť na to, aké výhody olej prináša. Konkrétne vďaka obsahu vitamínov, antioxidantov a hlavne nenasýtených mastných kyselín. 

Čo potrebujete vedieť o rôznych druhoch rastlinných olejov

Musíte pochopiť, čo sú tieto kyseliny, a tiež rozlišovať metódy výroby oleja. Tieto dve nuansy sú obzvlášť dôležité - určujú, či sa oplatí vybrané oleje konzumovať na jedlo.

Nasýtené kyseliny sú považované za škodlivé, nenasýtené sú prospešné. Počuť môžete ešte o mononenasýtených kyselinách. Ide o omega-9 alebo kyselinu olejovú. Udržiavanie stabilnej hladiny cukru a cholesterolu v krvi, protizápalový účinok, zlepšenie imunity sú ich hlavné funkcie. Potom sú tu polynenasýtené kyseliny omega-3 a omega-6, ktoré do tela potrebujete dostať. Tieto si telo samo nesyntetizuje. Bez nich sa však nezaobídete, hladký chod snáď všetkých systémov tela závisí od toho, či je v tele dostatok týchto látok. A ak je nedostatok, odrazí sa to na vzhľade (napríklad začínajú kožné problémy, vypadávanie vlasov) a na pohode.

Čo sa týka výroby rastlinných olejov, tu je dôležité, aby boli lisované za studena – získavané tlakom, mechanicky, alebo aspoň nerafinované s minimálnym spracovaním. Zachovávajú si tak viac živín. Pod vplyvom tepla živiny miznú.

Olivový olej

Tento olej je na vrchole popularity. Jeho antioxidačné vlastnosti, prítomnosť draslíka v zložení (potrebný pre stabilnú funkciu srdca), vitamíny E a K, ako aj omega-9 mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znižovať zlý cholesterol, sú toho príčinou. Samozrejme, výhody tohto oleja môžete počítať len vtedy, ak si vyberiete produkt s označením „extra panenský“ a to v tmavej sklenenej fľaši. Vplyvom svetla dochádza k fotooxidácii oleja, čím sa strácajú jeho prospešné vlastnosti.

Slnečnicový olej

Je to on, kto bol v poslednej dobe nahradzovaný olivovým olejom, mysliac si, že slnečnicový olej je viac škodlivý ako užitočný. Pritom majú približne rovnaké množstvo nasýtených mastných kyselín. A polynenasýtené kyseliny v slnečnicovom oleji tvoria asi 70 % (ide predovšetkým o omega-6, omega-3 tvoria len 1 %) oproti asi 10 % v olivovom oleji. Obsahuje viac vitamín E, v porovnaní s olivovým olejom 12-krát! Nechýbajú ani vitamíny A, D.

Musíte si však uvedomiť, že v procese vyprážania získava karcinogénne vlastnosti, takže je lepšie ho používať „surový“.

Sezamový olej

Môžete si ho zamilovať už pre jeho príjemnú sladkastú chuť. To by však stále nestačilo na časté pridávanie tohto oleja do vašej domácej kuchyne. Medzi jeho prednosti patrí vysoký obsah omega-6 a omega-9 kyselín. Z jednej čajovej lyžičky môžete získať dennú dávku vápnika. A vitamíny A, C a E robia dobrú prácu pri zlepšovaní kvality pokožky a vlasov. Zo sezamového oleja sa do tela dostáva aj zinok, ktorý sa využíva v boji proti cukrovke, keď stimuluje syntézu inzulínu.

Olej z ľanových semienok

Najlepším spôsobom ako použiť tento olej, je na dresingy jedál. Tepelnou upravou sa zhoršuje a okrem iného získava nepríjemný zápach. Za surového stavu však prospieva niekoľkými spôsobmi naraz. Po prvé, poskytuje telu viac omega-3 ako rybí olej. Po druhé, dopĺňa zásoby vitamínov, predovšetkým A a E, ktoré zohrávajú významnú úlohu pri udržiavaní mladosti. Ďalší vitamín F pomáha v boji proti usadzovaniu cholesterolu (samozrejme „zlému“) v cievach. Po tretie, tento olej je známy tým, že obsahuje lignany, ktoré fungujú približne rovnako ako estrogén (ženský pohlavný hormón), len o niečo slabšie.

 

Čítané: 279 x