Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny

12.05.2024 18:00 VATIKÁN - Pápež František v septembri navštívi Indonéziu, Východný Timor, Singapur a Papuu-Novú Guineu, oznámil v piatok Vatikán. Pôjde o jeho najdlhšiu cestu od roku 2013, keď sa stal hlavou katolíckej cirkvi. Informujeme na základe správy agentúry AFP.

Havária školského autobusu v Indonézii má najmenej 11 obetí a desiatky zranených

12.05.2024 18:00 JAKARTA - Najmenej 11 osôb zahynulo a niekoľko desiatok utrpelo zranenia v sobotu večer na najväčšom indonézskom ostrove Jáva pri nehode autobusu vezúceho stredoškolákov a ich učiteľov.

Obyvatelia Katalánska hlasujú vo voľbách: Prieskumy favorizujú socialistov

12.05.2024 18:00 BARCELONA - Obyvatelia španielskeho regiónu Katalánsko v nedeľu hlasujú v predčasných voľbách. V prieskumoch viedla Strana katalánskych socialistov pred dvojicou separatistických strán.

Obyvatelia Litvy hlasujú vo voľbách prezidenta i referende o dvojakom občianstve

12.05.2024 18:00 VILNIUS - Obyvatelia Litvy v nedeľu hlasujú v prezidentských voľbách i v referende o dvojakom občianstve. Hlavným favoritom je podľa prieskumov súčasný prezident Gitanas Nauséda.

Poriadne sa nabalia! Zo sumy, ktorú Česi zarobia na šampionáte, sa vám zatočí hlava: Miliardy korún

12.05.2024 18:00 PRAHA - Do Českej republiky sa po deviatich rokoch vrátil hokejový šampionát, ktorý v roku 2015 priniesol tamojšej ekonomike 1,5 miliardy Kč . Český zväz ľadového hokeja v štúdii odhaduje, že tento rok sa príjmy vrátane ubytovania a stravovania vyšplhajú na 2 miliardy Kč. Informujeme na základe správy portálu idnes.cz.

V Britskej Kolumbii museli úrady pre požiar evakuovať tisíce ľudí

12.05.2024 18:00 VICTORIA - V provincii Britská Kolumbia na západe Kanady zúria silné lesné požiare a úrady už evakuovali tisíce ľudí. Poveternostné podmienky sa zlepšili, úrady však aj zvyšných obyvateľov severovýchodnej časti provincie vyzvali, aby oblasť okamžite opustili. TASR informuje podľa agentúry AP a stanice BBC.

Zosuvy pôdy v Indonézii spôsobené záplavami zabili najmenej 28 ľudí

12.05.2024 18:00 JAKARTA - Silný dážď spôsobil v indonézskej provincii Západná Sumatra zosuvy pôdy, v dôsledku ktorých prišlo o život najmenej 28 ľudí. Štyria sú stále nezvestní, uviedli v nedeľu miestne úrady.

MIMORIADNE Varšava je v plameňoch! Jedno z veľkých obchodných centier zachvátil rozsiahly požiar

12.05.2024 18:00 VARŠAVA - Rozsiahly požiar dnes skoro ráno zachvátil jedno z veľkých obchodných centier na okraji Varšavy. Podľa hasičov je v plameňoch vyše 80 percent centra, v ktorom je na 1400 obchodov. Na mieste zasahujú desiatky hasičských jednotiek a tiež špecialisti na chemické splodiny, informuje server poľského denníka Rzeczpospolita a ďalšie médiá. Podľa doterajších informácií si požiar nevyžiadal žiadne mŕtve ani zranené.

Bývalé letisko našlo unikátne využitie: Pri Aténach vzniká najväčšie inteligentné mesto Európy

12.05.2024 18:00 Na južnom pobreží gréckeho hlavného mesta naberá na obrátkach dlho očakávaný plán premeny bývalého letiska na najväčšie inteligentné mesto Európy. Po desiatich rokoch odkladov sa rysuje vízia Ellinikonu – začína vyrastať Marina Tower, ktorá sa čoskoro stane prvým gréckym mrakodrapom. Železné skelety bytových domov získavajú podobu a keď sa človek postaví do prístavu, môže si už predstaviť budúce mesto, ktoré bude mať otvorené verejné priestory, udržateľné zdroje energie a množstvo zelených plôch, ktoré teraz Aténam chýbajú.

Tuniské úrady trestne stíhajú dvoch novinárov a právničku za vyjadrenia o vláde

12.05.2024 18:00 TUNIS - Tuniské orgány v nedeľu nariadili zadržanie dvoch novinárov, Borgena Baseho a Murada Zegidiho, za kritické vyjadrenia o vláde, AFP informuje na základe vyjadrení právnika. Bezpečnostné zložky v sobotu vtrhli do priestorov advokátskej komory v meste Tunis a zatkli právničku a politickú komentátorku Soniu Dahmániovú, Informujú agentúry AFP a Reuters.

MIMORIADNY ONLINE Výbuchy otriasajú mestami Charkov a Sumy: V Charkovskej oblasti prebieha evakuácia

12.05.2024 18:00 KYJEV/MOSKVA - Jedna žena prišla o život a 29 ľudí utrpelo zranenia pri sobotňajšom ostreľovaní ruského mesta Belgorod a okolitej Belgorodskej oblasti ukrajinskými silami. Na platforme Telegram to uviedol jej gubernátor Viačeslav Gladkov. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Úžasné pozorovanie vedcov: Orangutan si otvorenú ranu ošetril liečivou rastlinou

12.05.2024 18:00 Vedci v Indonézii pozorovali orangutana sumatrianskeho, ako si sám liečil veľké zranenie na tvári rastlinnou pastou. Je to podľa nich zrejme prvýkrát, čo sa podarilo zaznamenať voľne žijúceho živočícha, ako sa stará o otvorenú ranu pomocou rastliny s preukázateľne liečivými účinkami. Potom, čo výskumníci videli, ako si samec prikladá obklad na tvár, sa rana do mesiaca úplne zahojila, uviedol server BBC News.

V Jordánsku sa začali vojenské cvičenia s účasťou USA, Británie či Poľska

12.05.2024 18:00 AMMÁN - Jordánska armáda oznámila v nedeľu začiatok vojenských cvičení "Eager Lion", na ktorých sa zúčastňujú pozemné, námorné a vzdušné sily z dovedna 33 krajín vrátane Spojených štátov, Francúzska, Británie či napríklad aj Poľska. Informuje o tom agentúra AFP.

Zemetrasenie zasiahlo oblasť medzi Mexikom a Guatemalou, hlásia menšie škody

12.05.2024 18:00 TAPACHULA - Oblasť na hraniciach Mexika a Guatemaly zasiahlo v nedeľu ráno zemetrasenie s magnitúdou 6,4. Jeho hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke 75 kilometrov pod zemským povrchom, uviedol americký geologický úrad USGS. Informujú o tom na základe správy agentúry AP a Reuters.

Brutálny útok psa na malé dieťa: Dievčatko skončilo s dohryzenou tvárou! Vec rieši polícia

12.05.2024 18:00 PRAHA – V Drahelčicích pri Prahe sa stala v nedeľu obrovská tragédia. Pes tam dohrýzol malé dievčatko. Batoľa skončilo s poranenou tvárou v nemocnici. Podľa polície sa incident odohral v uzavretom objekte a zviera bolo priviazané.