Banská Štiavnica. Mesto romantiky a tajomna.

Datum: 26.06.2022

Banská Štiavnica je najstarším banským mestom na strednom Slovensku. Zároveň vďaka svojej bohatej histórii a kultúre patrí medzi najobľúbenejšie turistické miesta.

Banská Štiavnica

Magická Štiavnica vtiahne do svojich banských chodníkov, romantických zákutí a iných zaujímavých miest naozaj každého, kto hľadá oddych, rekreáciu, či načerpanie duchovnej sily.

Tu je 7 atrakcií, ktoré nesmiete vynechať:

  1. Kalvária

Súbor dvadsiatich dvoch sakrálnych stavieb v barokovom slohu sa týči na vrchu Scharffenberg (Ostrý vrch). Pozostáva až z 17 zastavení. Komplex tvoria 3 barokové kostoly, 19 kaplniek a Súsošie Panny Márie. Je súčasťou svetového dedičstva UNESCO a v roku 2007 bola zaradená medzi 100 najohrozenejších pamiatok sveta.

  1. Starý zámok

Ak chcete nahliadnuť do dávnej minulosti, tak je Starý zámok ideálnou návštevou. Je považovaný za kamennú kroniku mesta. Zámok kedysi slúžil ako kostol, z ktorého neskôr vznikla protiturecká pevnosť. Okrem pekného výhľadu na mesto ponúka zámok aj zaujímavú kaplnku, ktorej nadzemná časť sa nazývala karnárium a podzemná zas ossarium – kostnica, kde vkladali nezotleté kosti pri kopaní nových hrobov.

  1. Nový zámok

Vďaka svojmu jedinečnému tvaru rakety sa stal Nový zámok unikátom v celej Európe. V súčasnosti predstavuje miesto prezentujúce expozíciu protitureckých bojov s ukážkami zbraní. Obdivovať môžete aj plastiky Turkov v životnej veľkosti či sedemhlavňové dielo tzv. organ.

  1. Banka lásky

Čo by to bolo za romantické mesto, ak by neponúkalo možnosť spečatiť lásku zaľúbencov? Hlavnou atrakciou Banky lásky je trezor, v ktorom si lásku, priateľstvá či šťastie uchováva množstvo ľudí z celého sveta. Zážitková expozícia je venovaná najdlhšej ľúbostnej básni na svete, ktorou je Sládkovičova Marína. Okrem nej zažijete hovoriace obrazy, interaktívne oživovanie veršov, magické madlá, či láskomer.

  1. Kammerhof

Určite nezabudnite navštíviť najväčší stavebný komplex v Banskej Štiavnici - Kammerhof. Môžete v ňom vidieť funkčné modely strojov približujúcich spôsoby ťažby, či banícky odev a ľudové umenie s baníckou tematikou.

  1. Glanzenberg

Glanzenberg, v preklade Ligotavá hora, ponúka 3,3 km dlhý náučný chodník. 23 informačných tabúľ podáva informácie o dejinách baníctva, prírodných zaujímavostiach a kultúrno-historických hodnotách mesta.

  1. Banské múzeum v prírode

Najstaršia a najrozsiahlejšia expozícia sa nachádza v údoli pod tajchom Klinger. Najväčším lákadlom návštevníkov je fáranie do štôlne Bartolomej. Odetý do baníckeho plášťa, s prilbou a lampášom preskúmate banícke chodníky, počas ktorých sa dozviete množstvo zaujímavých informácií o baníckom živote.

 

 

 

 

Čítané: 266 x